Şükür Namazı Nasıl Kılınır? (Kadınlar İçin)

Şükür Namazı Nasıl Kılınır? (Kadınlar İçin)

Şükür namazı nafile bir ibadettir. Müslümanlar, başlarına gelen hayırlı bir gelişme karşısında veya bir musibetten kurtulduklarında Allah’a hamd ve şükranlarını sunmak için bu namazı kılarlar. Arapçadaki “şükür” kelimesi verdiği nimetleri gönülden takdir etmek anlamına gelir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de sevindirici haberler sonrası Allah’a teşekkür için bazen secdeye kapanmış, bazen de iki veya dört rekat nafile namaz kılmıştır. Şükür namazından maksat, Allah’ın verdiği nimetlere karşı minnet ve memnuniyet duygusunu fiilen göstermektir.

Şükür namazı vakit bakımından serbesttir. Kişi herhangi bir vakitte, camilerde namaz kılınmasının mekruh olmadığı saatler dışındaki her zaman şükür namazı kılabilir. Örneğin sabah güneş doğduktan veya ikindi sonrası güneş batmadan önce bu namaz kılınabilir. Kısacası namaz kılınması caiz olan her vakitte şükür namazı eda edilebilir. Niyet, “Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya niyet ettim” şeklindedir.

Şükür namazını kılmadan önce abdest alınır ve kıbleye dönülür. Niyet ettikten sonra “Allahu Ekber” diyerek tekbir getirilir ve kadınlar ellerini omuz hizasına kaldırıp göğüs üzerinde bağlar. İlk rekatta Sübhaneke okunur, Eûzü-Besmele ile Fatiha ve kısa bir sure veya üç ayetlik Kur’ân tilâvet edilir. Ardından rükuya varılır ve en az üç kez “Sübhane Rabbiyel-Azîm” denilip iki secde yapılır. İkinci rekatta tekrar Besmele, Fatiha ve bir sure okunup yine rüku ve ikinci secde gerçekleştirilir. Son olarak oturarak Ettehiyyâtü ve salâvat duaları okunur, “Es selamu aleykum” denilerek önce sağa sonra sola selam verilerek namaz tamamlanır. Namaz kılındıktan sonra kişi dilerseniz şükür secdesi yapabilir; bunun için tekrar “Allahü ekber” denilerek secdeye varılır ve mümkün olduğunca uzun süre Rabb’e şükür sunulur.

Şükür Namazı 2 Rekat mı 4 Rekat mı?

İslâm fıkhı mezheplerinde şükür namazının rekat sayısı konusunda farklı görüşler vardır. Hanefî mezhebine göre bu namaz genellikle iki rekattır. Şâfiî, Malikî ve Hanbelî mezheplerinde ise çoğunlukla dört rekat kılınması tavsiye edilir. Peygamber Efendimiz’den hem iki rekât hem dört rekât kıldığına dair rivayetler nakledildiği için, her iki uygulama da caiz sayılır. Özetle, Hanefî geleneğinde iki rekât, diğer üç mezhepte dört rekât şükür namazı kılmak sünnet kabul edilir.

Kadınlar İçin Detaylı Anlatım

Kadınlar namazlarını normal tesettür kurallarına uygun olarak kılar. Örneğin başları ve bedenleri örtecek şekilde giyinmiş olmalı, iç perdeyi ve mahremiyeti gözetmelidir. Ayrıca adet (hayız) veya lohusa (nifas) dönemindeki kadınlar namaz kılamaz ve bu süre zarfında şükür secdesi yapamaz. Nifas kanaması sona erip gusl edildikten sonra kadınlar eski ibadetlerine devam ederler. Namaz kılınan bir mekânda başka kadınlar için engel yoktur; kadınlar da erkekler gibi kıbleye yönelerek şükür namazını eda edebilirler. Ancak kadınların namaz kılarken duruşunda bazı farklılıklar vardır: Tekbirden sonra eller göğüste birleştirilir (sağ el düz sol elin üzerine konur). Rüku ve secde esnasında kollar vücuda daha yakın tutulur; kadınların dirsekleri biraz bükük, avuç içleri dizlerin üzerinde olur. Bu hususlara dikkat edildiğinde kadınlar da şükür namazını huzur içinde ifa edebilir.

Önceki Haber Dünyanın En Güzel Kadını
Benzer Haberler